(+420) 777 156 057 nebo 211 221 758

LevnéMoto ul. Hulická 2738, Praha 9

teplota vody - diskuze

reagovat
teplota vody  
2009-01-13 23:10:37

jarek1985 (anonymný užívatel)

jako asi dost lidiček tady nejde na bašanovi Lcd panel a tudíž neví rychlost(to vem čert stejnak je pekelná icon ) nebo palivo (to je taky jedno ) ale co nevím je teplota vody v chladiči a protože mám stroj chvilku nevím jestli mě jde ventilátor nebo ne?? Docela mám obavy při krosu aby jsem motor NEUDĚLAL s:( icon s:( nemáte někdo nějakou vychytávku jak to zjistit nebo jak spáchat nějaký inteligentní teploměr?? icon
Re: teplota vody  
2009-01-13 23:10:57

1pzh3 (anonymný užívatel)

Řekl bych že čidlo na teplotu vody tam je, tak stačí připojit jakýkoliv teploměr třeba ze stodvacítky a bude faungovat. Nebo ne......?
2009-01-13 23:11:25

jirka (anonymný užívatel)

á mám čtyřkolku taky chvíli a všiml jsem si že když zapnu klíč tak větrák neběží,ale jakmile nastartuji motor tak se rozběhne.Je to v pořádku?Poradí někdo?
2009-01-13 23:11:54

maci (anonymný užívatel)

Myslím, že na Bashanovi čidlo na telotu vody "nie je".
Tiež začínam rozmýšlať o tom, že by nebolo na škodu tam dať teplomer. Všetci dobre vieme, že porucha ventilátora na Bashane nie je nič nové, a neexistuje nič, čo by nám ju signalizovalo.
Hlavne keď odíde v teréne, kde je slabé alebo nulové "náporové chladenie" hrozia zbytočné problémy.
2009-01-13 23:12:15

honza (anonymný užívatel)

Podle schema zapojení Bashan žádné čidlo teploty pro sepnutí ventilátoru
nemá, tento je zapojen k regulátoru nabíjení aku a měl by se rozběhnout
tedy po nastartování motoru při sepnutí regulátoru napětí.
Pro měření teploty je potřeba vřadit do průtoku vody z chladiče čidlo teploměru a příslušné měřidlo budˇ digitální nebo analogové. Dají se taková
pořídit jako stavebnice nebo jako hotové teploměry včetně příslušného čidla.
Je jen potřeba vyrobit mezikus a ten s čidlem vřadit mezi hadici chladič.
2009-01-13 23:12:48

narcoti (anonymný užívatel)

U ventilátorů tohoto typu je krytí problém, protože vinutí musí být vystaveno
také proudění vzduchu nebotˇje nutné ho taky chladit. Možností jak ho ochránit zejména proti vodě je impregnace vinutí ,třeba zalitím epoxydovou
pryskyřicí. Několik zničených jsem viděl a vniknutí vody do vinutí bylo důvodem jejich zničení.
Četl jsem doporučení stabilizace napětí na 12V. Nic se tím nepokazí, ale přepětí z alternátoru ventilátoru neuškodí.
Důkladná ochrana vinutí a dobrá ložiska učiní ventilátor nezničitelným.
2009-01-13 23:13:10

jirka (anonymný užívatel)

Ventilétor z PC je klasickým příkladem ventilátoru, kde je ochrana proti vlhku
a vodě minimální ne li žádná. V případě osazené elektroniky navíc ochrana proti otřesům. Dá se samozřejmě taky použít, ale o to důkladněji je potřeba vinutí impregnovat a tištěný spoj s elektronikou zalít silikonem nejlépe dvousložkovým, který se k těmto účelům používá.
Rovnocená náhrada ventilátorů konstrruovaných do aut a motocyklů to sice
není ale když si s tím vyhraješ, musí to něco vydržet.
2009-01-13 23:13:34

1965 (anonymný užívatel)

Ještě mě napadlo, jestli použiješ ventilátor z PC ,který je třívodičový a má
tedy kromě vodiče + a - ještě vodič kterému se říká rottation, dá se tento
využít k signalizaci třeba LED diodou vyvedenou do toho přístroje co tam je
a bude signalizovat, že se vent. skutečně motá.
2009-01-13 23:13:58

Dušanek15 (anonymný užívatel)

Když to takhle zapojíš, bude Led dioda indikovat impulsy otáček vent. a to
2 impulsy za otáčku, při 3000 ot. tedy 6000 impulsů - dioda bude trvale
svítit, bude li blikat motá se poémalu, nesvítí li nemotá se.
Připomínám, že to musí být vent. z PC a výstupem impulsů pro měření ot.
2009-01-13 23:14:19

olda (anonymný užívatel)

Rozhodne vsem doporucuju vymenit ventilator driv nez odejde! Me se loni v lete stalo, ze jsem jezdil asi hodinu a pul za opravdu velkeho vedra a vetracek to nevydrzel, zacalo se varit, ja o nicem nemel ani tuseni diky absenci termostatu, poznal sem to az kdyz se uz zadiral motor, prestal tahnout, zastavim kouknu dolu a vsude para, praskla hadice(asi taky kvalitni jako vse ostatni) a z ni sycela para, pockal sem az vychladne a vesele sem tlacil 5km domu (ne poprve a verte mi, mit po ruce petikilovy kladivo, tak bashik uz nikdy nepojede...), motor nastesti nepotreboval ani vybrus, opravdu ten motor je asi jedina kvalitni vec na tomhle stroji...