(+420) 777 156 057 nebo 211 221 758

LevnéMoto ul. Hulická 2738, Praha 9

Rizika koupě ojeté čtyřkolky

8.5.2013 23:20


Uvažujete-li o koupi ojeté čtyřkolky, nepodceňujte rizika, která by s nákupem mohli přijít. Rázem byste zaplatili nemalé peníze za čtyřkolku, kterou budete muset neustále dokola opravovat. Na co si dát při výběru čtyřkolky pozor?

Před koupí si musíte rozmyslet několik věcí. První je, k čemu budete čtyřkolku konkrétně používat. Pokud jste sportovně založený s pořádnou dávkou adrenalinu a libujete si ve skocích a jízdě po trati, zřejmě vaše volba bude směřovat ke sportovní čtyřkolce. Na druhou stranu, máte-li rádi vyjížďky, cestování a zároveň hledáte něco, co by vám pomohlo při práci v lese, apod., výběr zaměřte spíše na pracovní čtyřkolku.

V případě, že se ve čtyřkolkách příliš nevyznáte, využijte možnost, že by vám s výběrem vhodné čtyřkolky pomohl zkušený čtyřkolkář, který ví, na jaké věci se zaměřit. Předejdete tak případným problémům, které by vás v konečné fázi mohly přijít draho. Je dobré si také rozmyslet, jakou značku, model a kubatůru požadujete. Počítejte s tím, že přední a renomované značky, budou o pár desítek tisíc dražší, než např. čínské čtyřkolky. V dnešní době se již kvalita čínských čtyřkolek rapidně zvedá oproti letům minulým.Především pak čtyřkolky s vyšším obsahem , co týče kvality ,se již mohou měřit se svými konkurenty z Ameriky,Evropy či Japonska . Ale pozor-ne každá čínská čtyřkolka se povedla. Ačkoliv se budete potýkat s názory, že to není pravda, raději si o konkrétním modelu, ať už jakémkoliv, zjistěte nějaké informace. Hledejte je třeba na různých čtyřkolkářských diskuzních fórech. Dbejte na to aby prodejce měl dostatek náhradních dílů a kvalitní servisní zázemí.



Ať už kupujete čtyřkolku z bazaru nebo od soukromníka, věnujte na začátek pozornost zevnějšu, tedy plastům, zda nejsou někde popraskané a následně svou pozornost zaměřte na rám, veškerou kabeláž, funkčnost světel, blinkrů, displeje, stav tlumičů, čepů řízení, pérování, řetěz, nápravy a v neposlední řadě také pneu. Pozor na podvody se stočeným tachometrem. V případě čtyřkolky schválené pro provoz na pozemní komunikaci, zkontrolujte VIN číslo. Musí být shodné s číslem v technickém průkazu.

Pokud se vám až do této chvíle zdálo všechno v pořádku, na řadu přichází zkušební jízda. Opět by jí měl absolvovat někdo, kdo má se čtyřkolkou najeto mnoho kilometrů a pozná tak i nepatrné rozdíly. V případě zkušební jízdy nejprve poslouchejte chod motoru. Měl by být pravidelný, bez nějakého divného cinkání, apod. Stejně tak chování čtyřkolky při jízdě by mělo být klidné, řízení nesmí být rozklepané a táhnout na jednu stranu. Dohodnete-li se s majitelem na koupi, nezapomeňte na řádně sepsanou kupní smlouvu.